President Donald Trump heeft besloten om de Verenigde Staten terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs, schrijft Jonathan Swan van Axion op basis van twee bronnen.

Ook Politico en CNN hebben van verschillende bronnen binnen het Witte Huis te horen gekregen dat Trump waarschijnlijk uit het akkoord stapt.

Donderdag om 21.00 uur Nederlandse tijd deelt de Amerikaanse president wat hij gaat doen. Eerder noemde hij klimaatverandering een ‘hoax’ en stelde tijdens zijn campagne dat hij het verdrag van Parijs zou opzeggen als hij president zou worden.

Eind 2015 vond de klimaatconferentie van Parijs plaats. Nadat eerdere toppen waren mislukt, lukte het in Parijs wel om duidelijke afspraken te maken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Bijna tweehonderd landen zetten hun handtekening onder het akkoord. De landen spraken af maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de temperatuur deze eeuw niet meer dan 1,5 tot 2 graden Celsius mag stijgen. Verder is besloten dat rijkere landen financiële bijstand gaan geven aan landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo dreigen bijvoorbeeld eilanden onder water te lopen als de zeespiegel stijgt

Klimaatexperts waarschuwen voor dramatische consequenties als de gemiddelde temperatuur op de wereld met twee graden Celsius stijgt: van de stijging van de zeespiegel tot weersveranderingen en droogte.

Dit zou klimaatverandering voor Nederland en de rest van de wereld kunnen betekenen.


Zo ziet de wereld eruit als al het ijs op aarde smelt. Van Nederland is eigenlijk niets meer over.

Zoals National Geographic in 2013 al liet zien, stijgt de zeespiegel met 65 meter als al het landijs op aarde zou smelten. Dit zorgt voor ingrijpende veranderingen op alle continenten. Zo zou Nederland vrijwel compleet verdwijnen, op het uiterste stukje van Limburg en een klein stukje Veluwe na.


Deze video geeft een beter beeld van de situatie in Europa en Nederland.


Er zit zoveel CO2 in de atmosfeer dat het planten van bomen ons niet meer kan redden.


Deze voor- en na-foto's laten goed zien hoe gigantische meren over de hele wereld verdampen door klimaatverandering.


Daar blijft het niet bij. Een gigantische scheur in het ijs van Antarctica groeit snel – en dat wijst op een groot probleem.


Ook verbleekt overal ter wereld koraal in rap tempo als gevolg van de opwarming van de aarde. Als dit lang aanhoudt, kan het koraal afsterven.


Tot slot, 5 enge zaken die volgens wetenschappers mogelijk staan te gebeuren rond 2050.

Er staan grote innovaties op stapel voor de mensheid, maar ook een hele hoop bedreigingen.


LEES OOK: Het klimaatakkoord van Parijs werkt misschien beter zonder het Amerika van Donald Trump